Verschil tussen terminal en PowerShell versus opdrachtprompt uitgelegd (2024)

Er kan op verschillende manieren met het besturingssysteem van uw computer worden gewerkt. In de meeste gevallen zullen gebruikers een grafische gebruikersinterface (GUI) gebruiken, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om taken uit te voeren zonder dat ze hoeven te begrijpen hoe het besturingssysteem werkt. Om verschillende acties uit te voeren, kunt u klikken op of wijzen naar de Windows en menu's op grafische gebruikersinterfaces. Soms zult u echter merken dat grafische gebruikersinterfaces niet erg nuttig zijn bij het omgaan met computers in complexere scenario's. De situatie wordt zelfs nog kritieker wanneer u taken moet automatiseren of herhaaldelijk een reeks opdrachten moet uitvoeren.

In deze omstandigheden zal het gebruik van een opdrachtregelinterface u helpen de klus veel sneller te klaren dan met een op een GUI gebaseerd besturingssysteem. Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om het gebruik van een opdrachtregelinterface op Windows 11/10-computers. In dit artikel behandelen we er drie?PowerShell,Opdrachtprompt, EnWindows-terminal? waarin wordt uitgelegd hoe ze van elkaar verschillen en wanneer ze moeten worden gebruikt.

Verschil tussen terminal en PowerShell versus opdrachtprompt uitgelegd (1)

Wanneer u met een computer werkt, komt u vaak in situaties terecht waarin u toegang moet krijgen tot de opdrachtregel. Veel Windows-gebruikers zijn gewend programma's te starten door hun naam in het zoekvak van het menu Start te typen, maar met deze methode kunt u de opdrachtregel niet gebruiken. In plaats daarvan hebt u een andere methode nodig om toegang te krijgen tot de opdrachtregel wanneer u deze nodig heeft. Dit artikel geeft u een overzicht van drie opdrachtregelinterfaces en legt uit wat ze anders maakt en welke u moet gebruiken. Laten we echter, voordat we beginnen, eerst eens kijken naar wat een opdrachtregelinterface is.

Wat is een opdrachtregelinterface?

De opdrachtregelinterface is een systeem van op tekst gebaseerde instructies dat wordt gebruikt voor het uitvoeren van toepassingen, het beheren van bestanden en de interactie met de computer. Deze dingen lijken voor sommigen misschien vervelend, maar ze zijn eigenlijk heel belangrijk voor een efficiënte werking van uw computer. Elke interface heeft zijn eigen speciale functies, waarmee u met uw computer kunt communiceren. Om u een beter inzicht te geven in deze gebruikersinterfaces, geeft deze handleiding u de details van elke interface, zodat u kunt beslissen welke voor u geschikt is. Lees verder voor meer informatie over het uitgelegde verschil tussen terminal en PowerShell versus opdrachtprompt.

Wat is een opdrachtprompt?

Microsoft Windows-computers zijn uitgerust met de opdrachtprompt, een van de krachtigste opdrachtregeleditors. De software maakt het eenvoudig om meerdere vergelijkbare taken te configureren door complexe opdrachten te kopiëren en te plakken zonder door de opties te hoeven klikken. De opdrachtprompt wordt vaak de CMD genoemd, waarmee u scripts of batchbestanden kunt gebruiken om verschillende systeemgerelateerde taken te automatiseren.

Lezen:Verschil tussen opdrachtprompt en Windows PowerShell

Wat is PowerShell?

Windows PowerShellis een andere geweldige Windows-applicatie die alle taken kan uitvoeren die de opdrachtprompt kan uitvoeren. Het bevat de functionaliteit van het oude CMD-programma met een nieuwe scripttaal, evenals functies voor systeembeheer. De PowerShell-cmdlets bieden beheerders en gebruikers de mogelijkheid om complexe taken uit te voeren met behulp van herbruikbare scripts. Het is een krachtige tool voor systeembeheerders en IT-professionals die elke cmdlet bevat die je nodig zou kunnen hebben voor beheer, dus er is geen reden meer om CMD te gebruiken.

PowerShell is compatibel met het uitvoeren van batchbestanden, zoals de opdrachtprompt. Het is ook in staat om te plannen wanneer taken worden uitgevoerd, wat een grotere automatisering mogelijk maakt. Zo kunt u taken vooruit plannen en PowerShell de rest laten doen terwijl u aan andere dingen werkt. Op deze manier kunt u uw PowerShell-taken van tevoren plannen, zodat u zich kunt concentreren op andere taken terwijl PowerShell draait. De vaardigheden die betrokken zijn bij PowerShell kunnen een duidelijk voordeel zijn om aangenomen te worden of zelfs een vereiste zijn voor een baan, dus het is de moeite waard om te leren.

Lezen:Windows PowerShell ISE versus Windows PowerShell: Wat is het verschil?

Wat is Windows Terminal?

Windows-terminalis een krachtige applicatie die de meeste opdrachtregelshells ondersteunt en werd geïntroduceerd met Windows 10. Een van de meest interessante aspecten van de applicatie is dat het de opdrachtregeltool BASH (Bourne Again Shell) naar Windows brengt, die voorheen alleen beschikbaar was op Linux-besturingssystemen. Bovendien beschikt Windows Terminal over een nieuwe interface met tabbladen die meerdere opdrachten tegelijkertijd kan uitvoeren. Dankzij de Unicode- en UTF-ondersteuning in Windows Terminal kunt u speciale tekens en emoji's uit andere talen gebruiken. Het ondersteunt GIF's en biedt een verscheidenheid aan kleurenschema's en achtergrondafbeeldingen als opties voor het aanpassen van de interface. Bovendien bevat het programma het Cascadia-codelettertype, waardoor programmeurs hun horizon kunnen verbreden.

Lezen:Hoe Windows Terminal in Windows te gebruiken.

Verschil tussen terminal en PowerShell versus opdrachtprompt uitgelegd

Windows PowerShell, Command Prompt en Terminal bieden vergelijkbare functionaliteit als de speciale tools. De manier waarop een opdracht wordt uitgevoerd in Windows PowerShell en binnen het PowerShell-venster van Windows Terminal is hetzelfde. Op dezelfde manier werkt het uitvoeren van een opdracht in een speciaal CMD-venster net zo als het uitvoeren ervan vanaf de Windows Terminal-opdrachtprompt.

Onder de taakgebaseerde opdrachtregelprogramma's zijn PowerShell en Command Prompt beide nuttig voor het automatiseren van systeembeheertaken, maar hun functionaliteiten en mogelijkheden verschillen nogal. De opdrachtpromptshell is gebaseerd op dezelfde principes als DOS en werd samen met Windows NT geïntroduceerd. PowerShell daarentegen is een taakgebaseerde opdrachtregelshell en scripttaal gebaseerd op het .Net-framework die voornamelijk wordt gebruikt voor batchverwerking en systeembeheer.

PowerShell en Command Prompt zijn beide opdrachtregelprogramma's waarmee u scripts en batchbestanden kunt schrijven om verschillende systeembeheertaken uit te voeren. Beide interfaces werken anders, ook al lijkt het erop dat de opdracht dir op beide op dezelfde manier werkt. In vergelijking met PowerShell biedt de opdrachtprompt beperkte administratieve mogelijkheden, terwijl PowerShell een geavanceerde shell-omgeving en meer functies biedt. Hoewel PowerShell-functies complexer zijn dan die van de traditionele opdrachtprompt, zijn ze nog steeds behoorlijk krachtig.

Hier zijn een paar redenen waarom PowerShell een voorsprong heeft op de opdrachtprompt. Dus hoewel Microsoft PowerShell heeft ontwikkeld als een manier om CommandPrompt te verbeteren, waarom hebben we Windows Terminal nodig? Moet Windows Terminal eigenlijk bestaan?

Windows Terminal is een open-sourceproject dat een intuïtieve gebruikersinterface met tabbladen biedt. De applicatie ondersteunt meerdere opdrachtregelprocessen parallel. U kunt dus meerdere tabbladen tegelijkertijd openen en tegelijkertijd PowerShell- en opdrachtpromptopdrachten uitvoeren. Het programma ondersteunt ook Unicode en UTF, waarmee je emoji's en andere speciale tekens kunt invoegen. Bovendien bevat de app GIF's en configuratie-opties, zodat je met verschillende kleurenschema's en achtergronden kunt spelen om deze aan te passen.

Vanwege het open-source karakter wordt verwacht dat Windows Terminal zich voor onbepaalde tijd zal blijven ontwikkelen. Een paar jaar geleden kondigde Microsoft zijn ondersteuning aan voor BASH binnen Windows, waardoor gebruikers Ubuntu en Terminal konden gebruiken, waardoor dat eindelijk mogelijk werd.

Lezen:Wat is Windows PowerShell, PowerShell, Azure Cloud Shell, opdrachtprompt in Windows Terminal

Terminal-, PowerShell- en opdrachtpromptinterface

Terminal, PowerShell en Command Prompt hebben allemaal opdrachtregelinterfaces, waardoor gebruikers deze eenvoudig en intuïtief kunnen gebruiken. Als je naar de interface van deze programma's kijkt, zul je merkenOpdrachtpromptheeft de eenvoudigste interface. Dit brengt u terug naar de begindagen van webpagina's, toen u opdrachten kon typen in velden op een zwarte achtergrond met witte lettertypen.

Als we het hebben over deWindows-terminal, tilt de lay-out met tabbladen de ervaring naar een geheel nieuw niveau. Hiermee kunt u meerdere tabbladen tegelijk openen, zodat u meerdere taken of projecten tegelijkertijd kunt uitvoeren. De applicatie heeft ook een instellingenmenu waarmee u het kleurenschema en andere aspecten van de applicatie kunt aanpassen. De gebruikersinterface van Microsoft Terminal is aanzienlijk veranderd, maar dit wil niet zeggen dat PowerShell geen eigen voordelen heeft. Met PowerShell kunt u bepaalde kleuren toepassen op de eindresultaten, waardoor de informatie gemakkelijker te begrijpen is.

Verwant bericht:Tips en trucs voor Windows Terminal.

Verschil tussen terminal en PowerShell versus opdrachtprompt uitgelegd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5929

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.